Q&A: LABA/ICS

Laatste update op 31 Jan 2017 om 10u46

1.Welke combinatiepreparaten met LABA/ICS zijn er?

De huidige middelen:

  • formoterol/beclometason (Foster®)
  • formoterol/budesonide (Assieme®, Bufoler®, DuoResp®, Sinestic®, Symbicort®)
  • formoterol/fluticason (Flutiform®)
  • salmeterol/budesonide (Busalair®)
  • salmeterol/fluticason (generiek, AirFluSal®, Seretide®)

Het nieuwere middel:

 

2.Welke plaats is er voor de behandeling met het nieuwere combinatiepreparaat LABA/ICS bij astma/COPD?

De NHG-Standaard COPD (2015) ziet geen directe plaats voor de behandeling met LABA/ICS bij COPD. Bij astma komt de combinatie LABA/ICS in aanmerking als de patiënten geen goede astmacontrole bereiken, ondanks een goede therapietrouw en inhalatietechniek bij het gebruik van een ICS. Specifiek voor het nieuwe combinatiepreparaat geldt dat de effectiviteit van vilanterol ten opzichte van de langer bestaande combinatiepreparaten met formoterol en salmeterol nog niet is vastgesteld.

 

3.Is het nieuwere combinatiepreparaat met LABA/ICS effectief?

Er is onvoldoende bewijs voor de effectiviteit van de combinatie fluticasonfuroaat/vilanterol ten opzichte van langer bestaande combinatiepreparaten LABA/ICS met formoterol en salmeterol.

 

4.Wat zijn de belangrijkste bijwerkingen van combinatiepreparaten met LABA/ICS?

De meest voorkomende bijwerkingen van LABA's zijn tremor, hoofdpijn, hartkloppingen, duizeligheid en misselijkheid bij hoge doseringen of frequent gebruik. De meest voorkomende bijwerkingen van ICS zijn schimmelontsteking in de mond en keel, longontsteking, heesheid en een geïrriteerde keel. Er zijn geen duidelijke verschillen tussen de verschillende middelen op het gebied van bijwerkingen. 

 

5.Is het nieuwere combinatiepreparaat met LABA/ICS veilig?

De veiligheid van het combinatiepreparaat met vilanterol ten opzichte van de langer bestaande combinatiepreparaten met formoterol en salmeterol is nog niet vastgesteld.

 

6.Hoe werken combinatiepreparaten met LABA/ICS?

LABA's zorgen voor verwijding van de luchtwegen, waardoor de longfunctie verbetert. De werking van ICS bij astma en COPD is nog niet precies bekend. Ze hebben in ieder geval een ontstekingsremmende werking.

 

7.Wat zijn de kosten van combinatiepreparaten met LABA/ICS?

Behandeling met een LABA/ICS kost ongeveer € 105 tot € 140 per 3 maanden. In vergelijking hiermee kost monotherapie met een LABA € 21 tot € 100 en monotherapie met een ICS € 28 tot € 100 per 3 maanden.

 

Wist u dat?
Er zijn bijna 1,5 miljoen Nederlanders die behandeld worden voor astma of COPD, van wie 21% het combinatiepreparaat salmeterol/fluticason gebruikt.

Discussie